Hovězí steak na pepři

Příprava jídla:

  1. Steaky před přípravou necháme odležet při pokojové teplotě, jemně naklepeme (stačí jen rukou) a posypeme pepřem. Nesolíme.
  1. Maso vložíme na rozehřátou těžkou litinovou nebo grilovací pánev potřenou olejem.

RARE STEAK (krvavý): Steaky zprudka opečeme z obou stran (z každé asi 2 minuty).MEDIUM STEAK (středně propečený): Po první minutě prudkého smažení plamen zmírníme a maso dopékáme 2 minuty po obou stranách.WELL DONE (propečené): Steaky opékáme 5 minut po obou stranách,během pečení postupně snižujeme plamen.

  1. Při obracení steaky nenapichujeme, aby nevytekla šťáva.
  2. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě.
  3. Výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a můžeme přidat mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou steaky na talíři přelijeme.